D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Nedir? Hangi Ülkeler D-8’e Üye?

Mısır’ın başşehri Kahire’de D-8 Teşkilatı Tepe Toplantısı’nda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki son gelişmeler ve Suriye’ye yönelik kıymetli açıklamalarda bulundu. Bu gelişmeyle birlikte pek çok kişi ”D-8 ne demek, D-8’e üye ülkeler hangileri?” üzere sorulara karşılık aramaya başladı.

İşte, D-8 ülkeleri ve kuruluşun emeli hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar…

D-8 Nedir, Ne Vakit Kuruldu?

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı olarak bilinen D-8, sekiz üye ülkeden oluşan bir milletlerarası kuruluştur. 22 Ekim 1996 tarihinde gerçekleşen ‘Kalkınmada İşbirliği Konferansı’ sonrası yapılan hazırlık toplantılarının akabinde 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da yapılan Devlet ve Hükûmet Liderleri tepesinde D-8’in kuruluşu resmen ilan edilmiştir.

D-8 Ülkeleri Hangileri?

D-8 ülkeleri şu halde sıralanabilir; Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye. D-8 içinde yer alan ülkeler, birebir vakitte İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleridir. D-8 üyeleri kendi bölgelerinde değerli bir pozisyona sahiptir.

D-8’in Maksadı Nedir?

D-8’in kuruluş maksadı; büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafik alanı temsil eden sekiz ülke ortasında ticari bağlantılarda yeni fırsatlar yakalamak ve yaratmaktır. 

Bununla birlikte milletlerarası seviyede karar alma sürecine iştiraki artırmak, daha âlâ hayat kaidelerini mümkün kılmak, ortak projeler çerçevesinde ekonomik iş birliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmek üzere temel amaçları vardır bu kuruluşun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir