TESK Genel Başkanı Palandöken: Asgari ücrete bağlı sigorta primleri düşürülmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Asgari fiyata bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri patronun belini büküyor. En az brüt taban fiyat üzerinden hesaplanan sigorta primleri esnafımıza büyük külfet getiriyor” dedi.

“SİGORTA PRİM YÜKÜ HAFİFLETİLSİN”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, SGK primlerinin her yıl artışına ait açıklama yaptı. Esnaf ve sanatkarların sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti: Esnaf ve sanatkarların sigorta primleri hakikaten çok yüksek. Aslında ödeyemiyorlar. Derdin en büyüğü de bundan sonra artacak. Bildiğiniz üzere her yıl taban fiyatla birlikte toplumsal güvenlik primleri de artıyor. Fakat en düşük primin en düşük basamaktan olması ile basamak kalktı fakat en düşüğü 6 bin 500 civarında. Artık tekrar kıymetlendirme oranında taban fiyatla artışla bu primle tıpkı şeklide artacak. Bu primleri nizamlı ödeyenlere yüzde 5 teşvik veriliyordu fakat o da yüzde 4’e düşürülüyor. O da bir handikap. Hasebiyle vaktinde yatırılması teşvik için sıkıntı oluyor. Bu SGK primlerinin esnaf sanatkarlar için daha düşük düzeyde ve ödenebilir olması çok kıymetli. Bu bakımdan Bağ-Kurluların emekli aylıkları hem emekliler hem de çalışan kesimler için norm birliği yapılmalı.

HER YIL ARTAN SİGORTA PRİMLERİ PATRONUN BELİNİ BÜKÜYOR”

Her yıl artan SGK primlerinin patronların belini büktüğünü söyleyen Palandöken, konuşmasını şöyle sürdürdü: Taban fiyata bağlı olarak her yıl artan sigorta primleri patronun belini büküyor. En az brüt minimum fiyat üzerinden hesaplanan sigorta primleri esnafımıza büyük külfet getiriyor. Taban fiyata yapılan artırım ile birlikte, patron hissesi dahil olmak üzere ödenen en düşük sigorta primi 6 bin 500TL. Esnaf ve sanatkarımız bu meblağları ödemekte büyük zahmet çekiyor. Hem kendi sigorta primi hem de yanındaki çalışanın sigorta primi derken esnafımız belini doğrultamıyor. İvedilikle bu bahiste esnafımıza bir kolaylık sağlanmalı, personel ve patron üzerindeki sigorta yükü hafifletilmelidir. Şayet sigorta primlerinde patrona kolaylık sağlanırsa bu direkt iktisada ve istihdama tesir eder. Sigorta primleri düşerse esnaf yanındaki elemanı çalıştırmaya devam eder ve gereksinimi varsa eleman almaktan kaçınmaz. Yeni eleman alınması ise istihdama dayanak getirir ve işsizliği azaltır. Daha fazla kişi istihdam edileceği için SGK’nın sigorta primlerinden elde ettiği gelir artar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat
Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu Bendevi Palandöken Minimum Fiyat Türkiye Sigorta İktisat Ömür Tesk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir